W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki z ciabatty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Grzanki z ciabatty

Bardzo użyteczne grzanki, szczególnie przydatne w sałatkach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • bochenek ciabatty
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Grzanki z ciabatty - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciabattę kroimy w kostkę - dowolnej wielkości, ale raczej sporą - lub rwiemy palcami na kawałki (ja tak wolę). Kawałki chleba wkładamy do dużej miski i polewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszając, by oliwa równo się rozłożyła. Wysypujemy kostki na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoto i chrupko, 10-15 minut, ale zaglądamy do nich wcześniej, bo po pierwsze: piekarniki się różnią, po drugie: ciabatty też są wypiekane przez różnych piekarzy, zaś po trzecie: czas pieczenia zależy także od wielkości chlebowych kostek. Grunt, żeby grzanki były chrupiące i przyrumienione. Grzanki podajemy na ciepło lub po ostudzeniu. Zimne grzanki możemy przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pudełku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzanki z ciabatty: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grzanki z ciabatty przepisy:

  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
  • Zimowa aquacotta
    "Gotowana woda" - no, na szczęście nie sama: z dodatkiem pomidorów, grzanek, oliwy, zimowych ziół... Pomidory z puszki zwalniają nas z troski o jakość tych warzyw w jakże trudnym dla nich okresie zimowym.
  • Minestrone świętego Lorenzo
    Zapiekana zupa, tradycyjnie podawana we Florencji 10 sierpnia w dzień świętego Lorenzo. Zupę zapieka sie ku pamięci nieszczęsnego świętego, który zakończył młody swój żywot będąc przypiekanym na ruszcie...
  • Chrupiąca panzanella
    Panzanella jest zasadniczo włoską sałatką z rozmoczonego w oliwie i soku z pomidorów chleba. Ma swoich zagorzałych zwolenników, ja jednak wolę, kiedy w sałatce coś przyjemnie chrupie. Zobaczyłam kiedyś w telewizji taką samą sałatkę, ale z pieczonym na chrupko chlebem - i to było to! Tylko jeść trzeba szybko, bo grzanki wchłoną cały sos i będą jednak miękkie...
  • Młode ziemniaki z kruszonką
    Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: