W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gulasz z sarny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Gulasz z sarny

Apetycznie brunatny gulasz ze szlachetnej dziczyzny - w sezonie łowieckim idealne danie na niedzielny obiad. Doskonałym dodatkiem są małe kładzione kluseczki, duszona marchewka i wielka micha sałaty.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) sarniny (najlepiej z udźca)
  • 100 g bekonu
  • 3 duże posiekane cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 rozgniecione jagody jałowca

Gulasz z sarny - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy bekon, pokrojony w drobną kostkę, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy 5 minut, po czym dorzucamy sarninę pokrojonej w gulaszową kostkę. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zarumieni.
Dolewamy czerwone wino. Dodajemy tymianek, paprykę i jałowiec oraz trochę soli i pieprzu.
Patelnię przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. W trakcie pieczenia zaglądamy do mięsa kilka razy i ewentualnie dolewamy trochę wina lub bulionu, ale błagam! - prawdziwego, nie z kostki.
Kiedy mięso jest już miękkie, patelnię wyjmujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, stawiamy patelnię na dużym ogniu i gotujemy, aż nadmiar sosu odparuje.
Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub ziemniakami z wody. Niezwykle smacznym dodatkiem jest też piure z ziemniaków pół na pół z selerem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Gulasz z sarny: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gulasz z sarny przepisy:

  • Czeski gulasz z kiszoną kapustą
    Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
  • Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku
    Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.
  • Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
    Francuski sposób na twardą wołowinę - kostki mięsa dusimy powoli w dobrym czerwonym winie, aż będą idealnie miękkie, a sos będzie ciemnobrązowy, gęsty i pachnący. Podajemy z bagietką, gotowanymi kartofelkami lub kluseczkami.
  • Smażona brukselka
    Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
  • Węgierska zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa
    Jedna z moich ulubionych zup - nie za gęsta, dobrze przyprawiona węgierską papryką i czosnkiem, z mięskiem i warzywami... Dobrze mieć takich bratanków...




Podziel się linkiem:


Komentarze: