Ulubiony przez moje dzieci dodatek do mięsa - potrafią tak zamącić, że zjadają wszystkie jabłka, a mięsko jakoś zostaje...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jabłka z patelni - Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym ćwiartki kroimy wzdłuż na 2 cząstki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy będzie gorące, wkładamy jabłka. Smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zarumienią się od spodu. Kawałki jabłek odwracamy i posypujemy cukrem. Smażymy dalej, aż jabłka będą rumiane i z drugiej strony. Wlewamy kilka łyżek wody, zwiększamy ogień i gotujemy, aż sos lekko się skarmelizuje. Kawałki jabłek odwracamy, by cukier całkowicie się rozpuścił. Podajemy do kurczaka, kotletów schabowych, kotletów mielonych, indyka i tak dalej.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Jabłka z patelni: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna