W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka mollet

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Jajka mollet

Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • jajka

Jajka mollet - Opis przyrządzania:

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 5-6 minut, po czym jajka wyjmujemy łyżką i natychmiast wkładamy pod strumień zimnej wody. Zostawiamy je w tej zimnej wodzie aż do wystygnięcia. Jajka ostrożnie obieramy ze skorupek - uwaga, żeby nie przebić białka!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka mollet: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jajka mollet przepisy:

  • Jajka po wiedeńsku (w szklance)
    Zdecydowanie moje ulubione jajka. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej musztardy, ale nie jest to konieczne.
  • Jajka na miękko Jajka na miękko
    Jajko na miękko, czyli białko ścięte-żółtko płynne. Przypominam, że bardzo dobrym dodatkiem są grzanki, posmarowane masłem i pokrojone w długie paluszki do maczania w żółtku.
  • Marmurkowe jajka Marmurkowe jajka
    Nie tylko pyszne, ale i piękne - jajka we wzorek marmurkowy! Zwykłe jajka na twardo w potłuczonych skorupkach gotujemy w herbaciano-sojowo-anyżkowej zalewie, a podajemy po obraniu - zalewa przedostaje się przez pęknięcia w skorupkach i zostawia bardzo piękny żyłkowany wzór oraz egzotyczny posmak przypraw.
  • Najlepsza pasta z jajek i awokado
    Najulubieńsza pasta do chleba moich Dzieci - najlepsza na grzankach z białego chleba, choć ja akurat lubię ją na razowym chlebie. Przepis zawdzięczam nieżyjącemu już Przyjacielowi naszej rodziny - Kubie Goldbergowi, cudownemu człowiekowi.
  • Islandzka sałatka z ziemniaków
    Każdy kraj skandynawski (bałtycki zresztą też) ma swoją ukochaną wersję sałatki z ziemniaków. Ten akurat przepis pochodzi z Islandii - taką sałatkę podaje się do grillowanego mięsa lub kiełbasek; świetna jest też na przyjęciach.




Podziel się linkiem:


Komentarze: