Smaczny sposób przygotowania marchewki - oczywiście najlepsza byłaby młoda, ale także ta zimowa, większa i twardsza, doskonale się nadaje. Podajemy przede wszystkim do białego mięsa, na przykład pieczonego indyka.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Karmelizowana marchewka - Opis przyrzÄ…dzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grube krążki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy razem masło i oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewkę, smażymy chwilę, mieszając, aż marchewka pokryje się masłem i oliwą. Patelnię przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy marchewkę we własnym soku, aż będzie niemal miękka, powiedzmy jakieś 10-15 minut. Patelnię odkrywamy, wsypujemy cukier i mieszamy. Zwiększamy lekko ogień i gotujemy-smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Marchewkę przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamico do smaku, a na koniec posypujemy siekanym koperkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Karmelizowana marchewka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska