W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kaszka krakowska do zupy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Kaszka krakowska do zupy

Wspaniały, rzadko już dziś spotykany dodatek do czystej zupy grzybowej lub rosołu.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g kaszki krakowskiej
  • Å‚yżka masÅ‚a

Kaszka krakowska do zupy - Opis przyrzÄ…dzania:

Wsypujemy kaszę do jakiejś miarki - choćby szklanki. Odmierzamy 3 razy tyle wody, ile jest kaszy. 2/3 tej wody wlewamy do rondelka. Pozostałą wodę mieszamy z kaszą, dodajemy trochę soli. Rondelek stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy kaszę i masło. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż kasza będzie ugotowana i dobrze gęsta. Kaszę mieszamy, żeby się nie zaczęła przypalać! Talerz lub półmisek zwilżamy zimną wodą. Wlewamy kaszę i wyrównujemy jej powierzchnię. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i stawiamy na parę godzin do lodówki. Zimną kaszkę kroimy w kostkę i nakładamy na talerze. Zalewamy zupą i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kaszka krakowska do zupy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: