W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kawa bardzo mrożona

Napój

Kawa bardzo mrożona

Napój-deser dla wielbicieli kawy białej i słodkiej. A takich jest całkiem sporo...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 ml bardzo mocnego espresso (najlepiej z włoskiego ekspresu)
  • mała puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • szklanka kremowej śmietanki
  • łyżka mielonej kawy

Kawa bardzo mrożona - Opis przyrządzania:

Espresso studzimy i mieszamy z mlekiem skondensowanym. Dolewamy połowę śmietanki. Przelewamy napój do wysokich szklanek i wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Wyjmujemy szklanki kwadrans przed podaniem, zaś tuż przed podaniem ubijamy resztę śmietanki. Każda porcję ozdabiamy kleksem bitej śmietany i posypujemy (artystycznie) mieloną kawą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kawa bardzo mrożona: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: