W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kiszona kapusta z rodzynkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Kiszona kapusta z rodzynkami

Bardzo smaczna, oryginalna kiszona kapustka - świetny dodatek do pieczonego schabu, smażonej karkówki, kurczaka lub perliczki...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szalotka
  • Å‚yżka oleju sÅ‚onecznikowego
  • 3 ziarna jaÅ‚owca
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 750 g dobrej kiszonej kapusty
  • garść rodzynek (lub rodzynków)
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) półwytrawnego biaÅ‚ego wina
  • 200 ml (też niepeÅ‚na szklanka) gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany

Kiszona kapusta z rodzynkami - Opis przyrzÄ…dzania:

SzalotkÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż zrobi się szklista.
Jałowiec i pieprz wkładamy do moździerza i rozgniatamy.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy na patelnię, na której smaży się szalotka. Dodajemy opłukane rodzynki, jałowiec z pieprzem i białe wino, mieszamy. Zwiększamy ogień i zagotowujemy.
Patelnię przykrywamy i dusimy kapustkę na małym ogniu przez 20 minut.
Patelnię odkrywamy i dusimy kapustę na ciut większym ogniu przez 10 minut, aż sos nieco odparuje. Co jakiś czas mieszamy.
Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli trzeba).
Podajemy do wieprzowiny, kurczaka, perliczki...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kiszona kapusta z rodzynkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: