Bracia Czesi z upodobaniem raczą się knedlikami, które jakoś nie weszły do nadwiślańskiego kulinarnego repertuaru. A szkoda. Przepis na Knedle Dziadka pochodzi z "Przekroju" sprzed 25 lat, a przysłał go jakiś chłopczyk na konkurs pt. Potrawy Babuni.
Kraj pochodzenia: Czechy
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Knedliki Dziadka - Opis przyrzÄ…dzania:
Mąkę, mleko i bułkę mieszamy z żółtkiem. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą bułczaną. Przekładamy do 3 jednakowych kubków posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Kubki wkładamy do rondla i nalewamy dokoła wrzątek tak, aby woda sięgała trochę wyżej, niż do połowy kubków. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny (czyli 30 minut). Kubki wyjmujemy z rondla i ostrożnie wytrząsamy knedliki na deskę do krojenia. Kroimy w dość grube plastry i podajemy do mięsa z dużą ilością sosu. Oczywiście knedliki można odsmażać.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Knedliki Dziadka: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna