W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kremowe piure

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kremowe piure

Kremowe piure

Ten sposób przygotowania piure ziemniaczanego spotkałam tylko na Wyspach Brytyjskich. Ma bardzo gładką konsystencję, właśnie kremową, i jest mniej zwarte, niż nasze. Tak, wiem, że w przepisie jest dużo masła i śmietanki, ale kurczę, czasem naprawdę warto!

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg sypkich białych ziemniaków
  • 1/2 szklanki (125 ml) pełnego mleka
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej
  • 100 g masła

Kremowe piure - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy i starannie myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w kawałki - powiedzmy na ćwiartki. Wkładamy ziemniaki do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 20-30 minut, w zależności od gatunku ziemniaków. Tak, czy owak, powinny być zupełnie miękkie, kiedy nakłuje się je widelcem lub nożem. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i stawiamy na chwilę na ogniu, żeby odparowała reszta wody. Trzeba uważać, żeby ziemniaczki nie zaczęły przywierać. W drugim garnku podgrzewamy mleko ze śmietanką. Gorącą mieszankę mleka i śmietanki wlewamy do ziemniaków i rozbijamy ręcznym mikserem (końcówki takie, jak do ubijania białek lub śmietany) na wolnych obrotach na gładką masę. W czasie ubijania dodajemy masło pokrojone w kawałki. Kiedy piure jest już zupełnie gładkie, a masło się rozpuściło, solimy do smaku. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kremowe piure: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kremowe piure przepisy:

  • Czosnkowe piure z ziemniaków
    Mocno czosnkowe, a jednocześnie delikatne piure z ziemniaków, o bardzo kremowej konsystencji i - no, cóż - maślanym smaku.
  • Klasyczne holenderskie piure
    Pięknie pachnące gałką muszkatołową piure pasuje doskonale do dorsza w rozmaitych wcieleniach.
  • Piure śródziemnomorskie
    Piure o wyraźnym aromacie oliwy - dobrze jest użyć oliwy łagodnej, gdyż nie zdominuje ona wtedy smaku ziemniaków. Zioła dobieramy sobie dowolnie, pozostając jednak w kręgu Morza Śródziemnego.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Aligot z prawdziwkami
    Wiejskie danie z pięknej francuskiej krainy - Owerni. Podajemy na uroczysty zimowy obiad, np. z pieczonym rostbefem lub pieczenią z sarny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: