W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Limoncello Spritz

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Limoncello Spritz

Limoncello Spritz

Wspaniała odmiana popularnego w naszych czasach drinka. Limoncello Spritz został nam objawiony w Limone na jeziorem Garda (w Limone wszystko jest z cytryną...) i bardzo przypadł nam do gustu, z pewnym zastrzeżeniem, że był trochę za słodki. To jednak dało się łatwo skorygować, a i limoncello użyłam domowej produkcji, więc miało więcej smaku, niż takie "knajpowe".

Kraj pochodzenia: Włochy - Limone

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4-5 kostek lodu
  • 40 ml limoncello (najlepiej domowego)
  • 100-150 ml zimnego Prosecco
  • plasterek cytryny
  • plasterek pomarańczy
  • plasterek limonki

Limoncello Spritz - Opis przyrządzania:

Do dużego kieliszka wkładamy lód, wlewamy limoncello.
Dopełniamy zimnym Prosecco i mieszamy łyżeczką - mieszanie jest opcjonalne, bo niektórzy wolą mieć najpierw łyk Prosecco, potem trochę Prosecco z likierem, a na końcu bardzo słodki akcent. Jak kto woli.
Wrzucamy plasterki cytrusów i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Limoncello Spritz: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Limoncello Spritz przepisy:

  • Kremowe limoncello
    Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.
  • Tarteletki bananowe Tarteletki bananowe
    Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...
  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Ananas z kardamonem i wodą różaną
    Elegancki owocowy deser z kuchni indyjskiej. Świetnie nadaje się na danie "gościowe", bo trzeba go zrobić wcześniej (musi trochę postać w lodówce), a jego świeży smak pozwala odetchnąć po cięższych daniach.


Podziel się linkiem:




Komentarze: