W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Liptauer nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Liptauer nr 2

Inna - równie dobra - wersja pysznego, cesarsko-królewskiego serka z Liptowa.

Kraj pochodzenia: Czechy/Austria

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g sera rokpol
  • 30 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 300 g biaÅ‚ego mielonego sera
  • 125 g gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany
  • Å‚yżeczka sÅ‚odkiej papryki
  • 1/2 Å‚yżeczki ostrej musztardy
  • Å‚yżeczka kminku
  • żółtko ugotowane na twardo
  • Å‚yżka jasnego piwa
  • rzodkiewki
  • korniszony

Liptauer nr 2 - Opis przyrzÄ…dzania:

Rokpol starannie rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodając miękkie masło. Mieszamy z mielonym serem i ucieramy na gładką masę, dodając po trochu śmietanę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy paprykę, musztardę, kminek, rozkruszone żółtko i piwo. Starannie ucieramy, aby konsystencja serka była jednolita. Z liptauera formujemy na talerzu zgrabny kopczyk i ozdabiamy go rzodkiewkami i korniszonami. Do czasu podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Liptauer nr 2: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: