W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Majonez czosnkowo-ziołowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Majonez czosnkowo-ziołowy

Smaczny, delikatnie czosnkowy majonez, doskonały do białej gotowanej ryby z jajkami na twardo (i pomidorkiem).

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • duży ząbek czosnek
  • 2 surowe żółtka
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 2 gałązki natki

Majonez czosnkowo-ziołowy - Opis przyrządzania:

Czosnek (nie obrany) wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia, obieramy i rozgniatamy na piure. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Cały czas mieszając, wlewamy po kropli 200 ml oliwy - tak, jakbyśmy robili majonez (a dokładny opis kręcenia majonezu znajdziecie w przepisie na majonez). Kiedy sos będzie już bardzo gęsty, dodajemy rozgnieciony czosnek. Zioła płuczemy i osuszamy, obrywamy listki, po czym bardzo drobno je siekamy. Dodajemy do sosu, mieszamy i sos gotowy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Majonez czosnkowo-ziołowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Majonez czosnkowo-ziołowy przepisy:

  • Krewetki cytrynowo-imbirowe
    Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.
  • Kanapka z kurczakiem lub indykiem
    Jeden z milionów przepisów na wykorzystanie resztek Dziękczynnego indyka lub (np. w naszych warunkach) pozostałości z niedzielnego kurczaka. Wyjątkowo udana utylizacja resztek, serdecznie polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią meksykańskie klimaty i papryczki jalapenos.
  • Tajski kurczak z grilla
    Bardzo smaczne, lekko pikantne kotlety z ciemnego, kurczaczego mięsa. Podajemy z sałatką z makaronu sojowego i jakimś tajskim sosem do maczania (niech już będzie gotowy).
  • Sos majonezowy z chrzanem
    Smaczny, błyskawiczny sos do zimnych mięs, jajek na twardo, wędzonego łososia, cykorii... Wszechstronny.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: