To jest coś wspaniałego - chrupiące, karmelowe, migdałowe "cosie", którymi ozdobić możemy rozmaite desery lub potraktować jako interesujący dodatek do sałatek. Użyłam ich raz do sałaty z pieczonych piersi kurczaka z niebieskim serem, świetne będą do endywii z fetą i pomarańczami albo do sałaty lodowej z białym serem i świeżymi figami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów) - Opis przyrządzania:
Smarujemy blaszkÄ™ cienko olejem.
Masło rozgrzewamy na dużej patelni. Wrzucamy migdały i smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy miód i szczyptę soli i smażymy dalej, mieszając, aż migdały zrobią się złote, a miód zacznie karmelizować (kilka minut).
Masę migdałową wylewamy szybko na blaszkę i rozprowadzamy równomierną cienką warstwą.
Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia, po czym łamiemy na odpowiednie w danym kontekście kawałki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów): można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska