W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasztet z wędzonego pstrąga

Przystawka

Pasztet z wędzonego pstrąga

Prosty i bardzo smaczny pasztecik z dwu rodzajów pstrąga - świeżego i wędzonego. Podajemy z cienkimi grzankami i kieliszkiem białego wina.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka białego octu winnego
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
  • 120 g filetu z pstrąga (ze skórą)
  • 350 g filetu z wędzonego pstrąga (bez skóry)
  • 200 g kremowego twarożku
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • cytryna
  • koperek

Pasztet z wędzonego pstrąga - Opis przyrządzania:

Do małego garnuszka wlewamy 100 ml wody (mniej więcej 1/2 szklanki), dodajemy ocet, listek laurowy i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wkładamy świeżego pstrąga, skórą do dołu. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ryba będzie już letnia, wyjmujemy ją z wywaru i pozbawiamy skóry oraz ewentualnych ości. Widelcem rozgniatamy oba rodzaje pstrąga. Dodajemy twarożek i ucieramy łyżką na gładką masę. Dodajemy po trochu masło, trochę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Pasztet przekładamy do 6 jednoporcjowych miseczek (o średnicy około 8 cm), ładnie wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ozdabiamy koperkiem i kawalątkiem cytryny. Podajemy z grzankami melba.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pasztet z wędzonego pstrąga: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: