Duszone papryki w pysznym sosie są znakomitym dodatkiem do crostini, ale też samodzielną przystawką (z kawałkami świeżej bułki). Możemy też je podać jako dodatek do mięsa lub - jeszcze lepiej - morskiej ryby z rusztu.
Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Peperonata - Opis przyrzÄ…dzania:
Kilogram różnokolorowej papryki oczyszczamy z ogonków i nasion. Płuczemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski. 3 średnie cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. 3 pomidory zanurzamy na pół minuty we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Drobno siekamy, zachowując sok. W dużym, grubym rondlu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i 75 g masła. W tłuszczu podsmażamy ząbek czosnku, a gdy zbrązowieje, wyrzucamy. Dodajemy cebulę i smażymy, często mieszając, aż zmięknie. Dodajemy paprykę i pomidory. Dolewamy pół kieliszka białego wytrawnego wina i solimy. Rondel przykrywamy i peperonatę dusimy na małym ogniu przez godzinę. Często mieszamy, żeby się nie przypaliło. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno - jako przystawkę, dodatek lub wierzch do crostini.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Peperonata: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna