W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami)

U mnie w domu taka pieczeń nazywała się "na dziko", a mięso przed duszeniem nacierane było rozgniecionymi ziarenkami jałowca, co pozwoliłam sobie uwzględnić w modyfikacjach. Sos podajemy albo jak jest, albo też miksujemy go i podprawiamy kwaśną gęstą śmietaną.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg woÅ‚owiny na pieczeÅ„
  • 10 ziaren jaÅ‚owca
  • olej z orzeszków ziemnych
  • szklanka pokrojonej marchewki
  • szklanka posiekanego selera naciowego
  • szklanka pokrojonych porów
  • 2 listki laurowe
  • garść suszonych prawdziwków
  • szklanka wywaru woÅ‚owego

Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami) - Opis przyrządzania:

Wołowinę czyścimy z resztek tłuszczu. płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu i nacieramy nim mięso. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oleju i osmażamy mięso ze wszystkich stron. Dno ciężkiego garnka (typu Le Creuset) wykładamy wymieszaną włoszczyzną. Wkładamy mięso, dodajemy listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu, opłukane prawdziwki. Dolewamy szklankę wołowego rosołu. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Solimy do smaku. Podajemy z sosem od pieczenia.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: