Nieskomplikowana sałatka ze słodko-kwaśnym sosem - pomidory i cytryna świetnie do siebie pasują - doskonała jako dodatek do kolacyjnej wędliny czy sera, szczególnie dobra z kawałkiem twarogu polanym dobrą oliwą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na cienkie, zgrabne plastry i układamy na półmisku.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, żeby wyszła łyżeczka, sok wyciskamy.
Mieszamy razem skórkę, 2 łyżki soku, 2 łyżki oliwy i miód na gładki sos. doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
NatkÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Pomidory posypujemy natką, polewamy sosem i podajemy na stół.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska