No cóż, przegrzebki (scallops) to danie luksusowe, choćby ze względu na cenę... Ale czasem trzeba i warto, a ten przepis jest znakomity na walentynkową kolację: na przystawkę lub - jeśli wytworny posiłek składać się będzie z wielu dań - jako danie główne.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Przegrzebki z sosem z zielonego groszku - Opis przyrzÄ…dzania:
Przegrzebki myjemy, zdejmujemy ciemne błony, osuszamy. Mieszamy z łyżką oliwy, solimy i - pardon - pieprzymy.
Nastawiamy garnek z osolonÄ… wodÄ…, a kiedy siÄ™ zagotuje, wrzucamy groszek. Gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimnÄ… wodÄ…. OsÄ…czamy i wrzucamy do malaksera lub blendera.
Miętę myjemy, osuszamy i siekamy (same listki). Dodajemy do groszku wraz z parmezanem i miksujemy na gładkie piure.
Przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Trzymamy na małym ogniu.
Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, wkładamy przegrzebki i grillujemy po minucie z każdej strony. Przekładamy na ogrzany talerz i zostawiamy w spokoju na czas przygotowania talerzy.
Na 2 ogrzane talerze wylewamy sos z groszku.
2 łyżki oliwy ukręcamy z łyżką soku z cytryny, odrobiną soli i cukru. Na sosie z groszku kładziemy przegrzebki, skrapiamy winegretem i oprószamy pieprzem prosto z młynka. Podajemy od razu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Przegrzebki z sosem z zielonego groszku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska