Klasyczna amerykańska sałatka, kolorowa i treściwa.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka szefa - Opis przyrządzania:
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Przekładamy do zimnej wody, a po wystygnięciu odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Plasterki szynki i ser gruyere kroimy w długie, wąskie paski.
CzerwonÄ… paprykÄ™ pozbawiamy gniazda nasiennego i pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 4 talerzach. Na sałacie kładziemy, rozdzielając sprawiedliwie na 4 porcje, szynkę, ser, paprykę i szparagi. Robimy sos: mieszamy majonez, śmietanę i łyżkę gruboziarnistej musztardy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Sałatka szefa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna