W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Słodkie kruche ciasto do tart

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Słodkie kruche ciasto do tart

Bardzo dobre kruche ciasto do słodkich wypieków - ma konsystencję plasteliny, więc łatwo nim wylepić formę. Nie trzeba wałkować!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 140 g zimnego masła
  • surowe żółtko

Słodkie kruche ciasto do tart - Opis przyrządzania:

Makę wsypujemy do miski robota kuchennego. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy w robocie na ciasto, dodając w trakcie jedno surowe, zimne żółtko. Możemy też zagnieść ciasto ręcznie, rozcierając palcami masło z mąką i cukrem. Kiedy zacznie się łączyć w większe kawałki, dodajemy żółtko. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię plastikową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Starcza na wyłożenie tarty o średnicy 28-30 cm.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Słodkie kruche ciasto do tart: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Słodkie kruche ciasto do tart przepisy:

  • Kruche ciasto z żółtkami (słodkie)
    Kruche ciasto na bogato - masło, żółtka, cukier... Pyszne.
  • Kruche ciasto waniliowe
    Słodkie, ale i lekko słonawe jednocześnie, pachnące świeżym masłem i wanilią, wypieczone na złoto ciasto... Zdecydowanie nie na codzień (ach, to masło, cukier, żółtka...), ale doskonałe od święta.
  • Kruche ciasto do tarty cebulowej
    Plastyczne, łatwe do wałkowania kruche ciasto - oczywiście można je użyć do jakiejkolwiek słonej tarty, nie tylko cebulowej...
  • Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
    Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
  • Kruche ciasto cynamonowe
    Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli cynamonu - doskonałe do amerykańskiej pumpkin pie, ale także i do rodzimej szarlotki.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Karolina, 2012-05-26 16:41:10
ciasto pycha:D polecam!!
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2011-12-26 17:34:34
Jak najbardziej! I jedno i drugie. Można zagnieść ciasto, zawinąć w foli i trzymać kilka dni w lodówce. Można je zamrozić. Można wylepić nim formę i dopiero wtedy zamrozić - robię tak bardzo często, bo to oszczędza masę czasu, jeśli chcemy gościom dać świeżą tartę...
Moja ocena: 5

Ada, 2011-12-26 11:06:03
Czy ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i np zamrozić przed pieczeniem?
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2011-04-26 6:38:03
Nie określiłam czasu pieczenia, bo to jest przepis podstawowy i w różnych sytuacjach ciasto traktuje się różnie - a to najpierw podpieka, wlewa czy układa jakieś nadzienie i dopieka do końca, albo też piecze się na złoto i nadziewa po ostudzeniu. W każdym przepisie, w którym używa się ciasto, jest napisane, jak długo i w jakiej temperaturze należy je piec. Ale mogę właściwie dopisać...
Moja ocena: 5

Kuba, 2011-04-21 20:48:45
Ciasto wychodzi na prawdę pyszne. Ja lekko je modyfikuje i zamiast połowy szklanki mąki dodaje pół szklanki zmielonych orzechów. A w przepisie na stronie brakuje czasu i temp pieczenia
Moja ocena: 4