W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos paprykowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos paprykowy

Uniwersalny sos do dań z grilla.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pieczone papryki (patrz przepis)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki brandy
  • oliwa z oliwek
  • sos Worcestershire

Sos paprykowy - Opis przyrządzania:

Z pieczonych papryk zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Do malaksera lub blendera wkładamy paprykę i czosnek, dolewamy brandy, 2 łyżki oliwy i łyzkę sosu Worcestershire. Miksujemy wszystko na gładki sos. Przelewamy sos do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną sosu Worcestershire. Odstawiamy do wystygnięcia i trzymamy w lodówce do czasu podania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos paprykowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos paprykowy przepisy:

  • Krem serowy z brandy
    Pikantny krem serowy używany do smarowania ciasteczek serowych lub jako dip do maczania warzyw - szczególnie łodyżek selera naciowego.
  • Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet
    Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.
  • Sałatka ziemniaczana z kwaśną śmietaną
    Pyszna niemiecka sałatka z gęstym, ziołowym sosem. Doskonały przykład, jak wiele znakomitych dań można zrobić ze skromnych ziemniaków.
  • Chowder z wędzonym dorszem
    Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).
  • Sos do sałatki Caesar's (bez jajek)
    Nie wszyscy lubią rozdyźdane jajko w sosie do sałaty (ja akurat tak, ale pełna jestem zrozumienia dla tych, którzy nie lubią). To jest sos dla nich, żeby przez swoją abominację nie byli pozbawieni doskonałej sałatki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: