W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos z niebieskiego sera (francuski)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos z niebieskiego sera (francuski)

Łagodny słodko-słony, kremowy sos, doskonały na przykład do szparagów na zimno lub sałatki z surowych letnich warzyw.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 75 g niebieskiego sera (np. Lazur)
  • łyżka octu z jabłek
  • 2 łyżki słodkiego sherry
  • 100 ml łagodnej oliwy z oliwek
  • 3 łyżki siekanych orzechów laskowych

Sos z niebieskiego sera (francuski) - Opis przyrządzania:

Ser rozkruszamy na drobne kawałki. Polewamy octem z jabłek i sherry. Rozcieramy na gładką masę. Dolewamy stopniowo oliwę z oliwek. Ewentualnie solimy do smaku. Wsypujemy orzechy laskowe i starannie mieszamy. Trzymamy w lodówce, w zakrytym naczyniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos z niebieskiego sera (francuski): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: