Lekko przydymiony w smaku, kremowy i wspaniały sos do białego mięsa. Czysty luksus.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos ze smardzów - Opis przyrządzania:
HerbatÄ™ zalewamy szklankÄ… wrzÄ…tku i odstawiamy na 5 minut do zaparzenia. Wyjmujemy torebkÄ™ i zalewamy herbatÄ™ smardze. Odstawiamy na godzinÄ™.
Szalotki obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i dusimy na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną i będą szkliste.
Odcedzamy smardze (herbaty nie wylewamy) i dodajemy do szalotek. Dusimy przez 5 minut.
Dolewamy herbatÄ™, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem, po czym gotujemy kolejne 5 minut.
Dolewamy śmietankę, znów zagotowujemy i gotujemy na sporym ogniu, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Podajemy do białego mięsa.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos ze smardzów: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska