W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szybki kurczak z sosem marsala

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Szybki kurczak z sosem marsala

Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 cebule
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 200 ml wytrawnego biaÅ‚ego wina
  • 100 ml marsali
  • 200 ml kremowej Å›mietanki

Szybki kurczak z sosem marsala - Opis przyrzÄ…dzania:

Piersi z kury myjemy i osuszamy, odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka i nasionek, po czym drobno siekamy.
Sporą patelnię stawiamy na średnio dużym ogniu. Wkładamy łyżkę masła i dobrze rozgrzewamy. Na gorące masło wkładamy piersi z kurczaka i smażymy na ładny złoty kolor z obu stron. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż niemal całkowicie wyparuje.
W czasie, gdy mięso dusi się z winem, stawiamy na ogniu drugą patelnię. Wkładamy do niej łyżkę masła, a kiedy się rozpuści, wrzucamy cebulę i papryczkę chilli. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i zacznie się złocić. Wlewamy marsalę i śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Sosem śmietanowo-marsalowym zalewamy piersi z kury, podgrzewamy chwilę, po czym przekładamy na ogrzane talerze i podajemy. Z ryżem na przykład. Lub z piure ziemniaczanym...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szybki kurczak z sosem marsala: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Szybki kurczak z sosem marsala przepisy:

  • Indyk smażony z pomaraÅ„czÄ…
    Szybkie, pachnące danie o marokańskich korzeniach. Do indyka pasuje ryż i *!*1888*!*.
  • Fajitas Fajitas
    Świetne rodzinne danie: stawiamy na stole mięso usmażone z papryką, miseczki z kwaśną śmietaną, guacamole, salsą i tartym cheddarem i stos ciepłych tortilli. Każdy nakłada sobie na placek co chce, po czym zwija wszystko w rulon i próbuje zjeść tak, żeby jak najmniej nadzienia wyleciało na talerz (co rzadko się udaje).
  • Kurczak pieczony zimowy, choć poÅ‚udniowy z ducha
    Wygodne danie dla całej rodziny - na miły sobotni wieczór. Kawałki kurczaka pieczemy na żaroodpornym półmisku razem z ziemniakami, papryką, cytrusami, oliwkami, po czym stawiamy na środku stołu, żeby każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi. Do tego dajemy miskę sałaty z winegretem lub cykorii z sosem musztardowym, butelkę wina w dowolnym kolorze i mamy posiłek z ducha śródziemnomorski, nawet jeśli do wakacji jeszcze daleko!
  • Mostek cielÄ™cy z cebulkÄ… i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • SyczuaÅ„ski kurczak z orzechami
    Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: