W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Truskawka z bÄ…belkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Truskawka z bÄ…belkami

Letni napój na upalny wieczór przy smakowicie dymiącym grillu. Tylko truskawki muszą być naprawdę dobre - gruntowe i dojrzałe, żadne tam plastikowe podróby!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 dojrzaÅ‚ych truskawek
  • Å‚yżka cukru
  • 6 Å‚yżek Cointreau
  • butelka zimnego wytrawnego wina musujÄ…cego (np. Cava)

Truskawka z bÄ…belkami - Opis przyrzÄ…dzania:

Truskwaki myjemy, usuwamy szypułki (w takiej kolejności, żeby nie nasiąkały wodą) i kroimy w plasterki. Posypujemy łyżką cukru i polewamy Cointreau. Odstawiamy na 10 minut. Dzielimy truskawki wraz z płynem, w którym się macerowały, pomiędzy 6 kieliszków. Dopełniamy bardzo zimnym winem musującym i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Truskawka z bąbelkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: