W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wywar warzywny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Wywar warzywny

Lekki wywar warzywny, używany do zup i sosów. Wegetarianie mogą nim spokojnie zastąpić inne wywary, bez żadnej straty dla smaku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • gałązka selera naciowego + garść liści
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu
  • natka pietruszki

Wywar warzywny - Opis przyrządzania:

Gałązkę selera naciowego kroimy na pół w poprzek i na pół wzdłuż. Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Dodajemy listki laurowe, 12 ziarenek czarnego pieprzu, garść liści selera i natki pietruszki oraz skąpą łyżeczkę soli. Dolewamy 3-4 szklanki zimnej wody. Garnek przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Wywar cedzimy przez gęste sitko i używamy zgodnie z przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wywar warzywny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Wywar warzywny przepisy:

  • Podstawowy wywar z kurczaka Podstawowy wywar z kurczaka
    Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
  • Warzywa z zalewie z białego wina
    Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.
  • Wywar z indyka
    Klasyczna amerykańska podstawa mięsnego sosu do indyka w Święto Dziękczynienia. A przy okazji bardzo smaczny rosół, który może nam posłużyć przy wielu okazjach.
  • Podstawowy wywar z wołowiny
    Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?
  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...




Podziel się linkiem:


Komentarze: