W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wywar warzywny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Wywar warzywny

Lekki wywar warzywny, używany do zup i sosów. Wegetarianie mogą nim spokojnie zastąpić inne wywary, bez żadnej straty dla smaku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • gałązka selera naciowego + garść liści
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu
  • natka pietruszki

Wywar warzywny - Opis przyrządzania:

Gałązkę selera naciowego kroimy na pół w poprzek i na pół wzdłuż. Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Dodajemy listki laurowe, 12 ziarenek czarnego pieprzu, garść liści selera i natki pietruszki oraz skąpą łyżeczkę soli. Dolewamy 3-4 szklanki zimnej wody. Garnek przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Wywar cedzimy przez gęste sitko i używamy zgodnie z przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wywar warzywny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Wywar warzywny przepisy:

  • Podstawowy wywar z kurczaka Podstawowy wywar z kurczaka
    Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
  • Warzywa z zalewie z białego wina
    Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.
  • Wywar z indyka
    Klasyczna amerykańska podstawa mięsnego sosu do indyka w Święto Dziękczynienia. A przy okazji bardzo smaczny rosół, który może nam posłużyć przy wielu okazjach.
  • Podstawowy wywar z wołowiny
    Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?
  • Angielska zupa cebulowa
    Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: