W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Żeberka z wpływami meksykańskimi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Żeberka z wpływami meksykańskimi

Żeby żeberka były miękkie, trzeba najpierw upiec je w piekarniku, nie ma wyjścia. Potem smarujemy je pikantnym sosem z papryczkami chipotle i kończymy pieczenie już na grillu.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 1/2 kg wieprzowych żeberek
  • 2 Å‚yżki mielonej sÅ‚odkiej papryki
  • 5 Å‚yżek brÄ…zowego cukru
  • cebula
  • 3 dojrzaÅ‚e pomidory
  • 8 zÄ…bków czosnku
  • 100 g pasty z tamaryszka
  • 4 Å‚yżki papryczek chipotle w sosie
  • kilka gałązek Å›wieżej kolendry

Żeberka z wpływami meksykańskimi - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Żeberka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron. Paprykę mieszamy z 3 łyżkami brązowego cukru. Mieszanką nacieramy mięso. Układamy żeberka na 2 blachach i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Co jakiś czas mięso odwracamy. W czasie, gdy żeberka siedzą w piekarniku, robimy sos. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i wkładamy pomidory, przecięciem do dołu. Dodajemy ząbki czosnku. Smażymy przez 10 minut, aż wszystkie warzywa zaczną się przypiekać na brązowo. Czosnek obieramy ze skórki i przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy cebulę i pomidory, resztę cukru (czyli 2 łyżki), pastę z tamaryszka i papryczki chipotle. Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy, dodajemy do blendera (lub malaksera). Wszystko razem miksujemy na gładki sos i doprawiamy do smaku solą. Żeberka wyjmujemy z piekarnika i smarujemy szczodrze sosem. Kładziemy mięso na grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony, smarując sosem. Podajemy na przykład z sałatką "guacamole" (patrz przepis" i jakąś dobrą salsą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Żeberka z wpływami meksykańskimi: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: