Szpinakowo-ogórkowy chłodnik na jogurcie. Miła odmiana od tradycyjnej wersji.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielony chłodnik - Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy w zimnej wodzie i otrząsamy z wody. Wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na możliwie gładkie piure, dolewając przy miksowaniu nieco jogurtu. Przecieramy przez sitko i dolewamy resztę jogurtu. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek, szczypiorek i natkę myjemy i osuszamy, siekamy w takiej ilości, by wyszły 3-4 łyżki. Ogórek i zioła dodajemy do szpinakowego jogurtu. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Wstawiamy chłodnik na kilka godzin do lodówki i podajemy bardzo zimny.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielony chłodnik: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska