Słodka i pachnąca rozmaitymi egzotycznymi przyprawami herbata. Zabielana.
Przepis na Herbata "masala" (po indyjsku) >>
Popularny grzaniec w najprostszej, błyskawicznej wersji.
Przepis na Grzane wino >>
Bardzo pyszna alternatywa dla gorącej czekolady - mleko pięknie pachnie rumem i wanilią i bardzo dobrze stawia na nogi po przemarznięciu.
Przepis na Rumowe ciepłe mleczko >>
Naprawdę ożywczy, znakomity na duże przyjęcia koktajl. Trzeba go zrobić wcześniej (bardzo wygodnie) i do chwili podania trzymać w lodówce. Ładnie wygląda w szklanych wysokich dzbankach.
Przepis na Poncz egzotyczny >>
Troszkę skomplikowany przepis - tu podgrzać, tam rozpuścić, tu znów ubić - ale to jest wersja gościowa.
Przepis na Korzenna czekolada na gorąco >>
Moja domowa naleweczka, wytrawna i doskonała pod wszelką rybkę. Nastawiam ją zawsze (o ile nie zapomnę) w pierwszy dzień grudnia, czyli w moje imieniny.
Przepis na Wigilijna nalewka >>
Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).
Przepis na Miodówka na gorąco >>
Staropolskie grzane piwo, rzadko już dzisiaj spotykane, zastąpione przez wszechobecne gorące piwo z sokiem malinowym. Nie dajmy się jednak modom i zagrzejmy sobie takie piwo, jakie pili nasi przodkowie (o ile lubili piwo...).
Przepis na Grzane piwo (staroświeckie) >>
Poznajecie te zioła? "Are you going to Scarborough Fair; parsley, sage, rosemary and thyme..." Wspaniały sok na przebudzenie w nowym roku. Pod płytę Simona z Garfunkelem.
Przepis na Sok poranny, ożywczy >>
Mocny, nie za słodki koktajl o pomarańczowym aromacie - Campari nie tylko "uwytrawnia" smak, ale dodaje też koloru.
Przepis na Słoneczko >>