W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem brazylijski

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Krem brazylijski

Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml kremowej śmietanki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki gorzkiego dobrego kakao do posypania

Krem brazylijski - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. W misce ubijamy mikserem jajka i żółtka z cukrem. Kiedy się spienią, a krem będzie miał jednolitą konsystencję, dodajemy kawę, śmietankę i mleko. Przelewamy krem do 6 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy krem 3 kwadranse czyli 45 minut - w środku krem powinien być jeszcze niezupełnie ścięty. Wyjmujemy miseczki z piekarnika i z wody. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószamy każdą porcję gorzkim kakao.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Krem brazylijski: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Krem brazylijski przepisy:

  • Kreolski kremik
    Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.
  • Krem czekoladowy
    Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.
  • Bardzo czekoladowy mus
    Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
  • Kreolski krem kawowy
    Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.




Podziel się linkiem:


Komentarze: