W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory prowansalskie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pomidory prowansalskie

Prawdziwie prowansalskie pomidory, zapiekane ze świeżymi ziołami. Doskonałe, moim zdaniem, przede wszystkim na ciepło, ale można je podawać też na gorąco i zimno. Świetne do białej pieczonej rybki z cytryną, do kurczaka, do zrazików cielęcych...

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6-9 pomidorów
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Pomidory prowansalskie - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pomidory myjemy, wycieramy i kroimy horyzontalnie na pół. Układamy przecięciem do góry na żaroodpornym półmisku. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z tymianku i rozmarynu obieramy listki i siekamy razem. Posypujemy pomidory. Skrapiamy każdą połówkę oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Myjemy i siekamy drobno tyle natki, żeby wyszły 2 łyżki i mieszamy z czosnkiem. Po 20 minutach (mniej więcej, to nie jest suflet!) wyjmujemy pomidory. Piekarnik przełączamy na opiekacz. Każdą połówkę posypujemy mieszanką czosnku i natki. Wstawiamy pomidory pod opiekacz na około 5 minut. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory prowansalskie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pomidory prowansalskie przepisy:

  • Pomidory pieczone po prowansalsku
    Pachnące czosnkiem i ziołami pieczone pomidory pasują właściwie do wszystkiego - i do mięsa i do ryby.
  • Zimowa aquacotta
    "Gotowana woda" - no, na szczęście nie sama: z dodatkiem pomidorów, grzanek, oliwy, zimowych ziół... Pomidory z puszki zwalniają nas z troski o jakość tych warzyw w jakże trudnym dla nich okresie zimowym.
  • Boczek a la porchetta
    Uproszczony przepis na cudowne danie umbryjsko-toskańskie. Porchetta jest całym prosiakiem nadzianym masą ziół oraz własnymi podrobami, pieczonym przez noc w ciepłym piecu. Nie wszyscy mamy jednak odpowiedni piekarnik, może też pojawić się problem ze zdobyciem całego prosiaka...
  • Nadziewane pomidory z Umbrii
    Zapiekane pomidory z pikantnym nadzieniem mogą być podawane na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej. Sprawdzają się zarówno w roli przystawki, jak i dodatku do mięsa lub ryby.
  • Dorada pieczona z ziołami i papryką
    Lekkie i bezproblemowe danie z popularnej u nas dorady.




Podziel się linkiem:


Komentarze: