W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka obiadowa z tuńczykiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka obiadowa z tuńczykiem

Daleka krewna sałatki nicejskiej. Solidna porcja warzyw z jajkami, tuńczykiem i nietypowym warzywnym dressingiem (czyli mówiąc po naszemu - sosem).

Kraj pochodzenia: Europa południowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pieczona żółta papryka (Pieczone papryki)
  • duża czerwona papryczka chilli
  • szalotka
  • oliwa z oliwek
  • łyżka białego octu winnego
  • mielona kolendra
  • główka sałaty
  • 2 pomidory
  • mały ogórek
  • 4 jajka na twardo
  • 150 g dobrego tuńczyka w oliwie

Sałatka obiadowa z tuńczykiem - Opis przyrządzania:

Paprykę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pestek, myjemy i osuszamy, też drobno siekamy.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Mieszamy razem paprykę, papryczkę i szalotkę, dodajemy 4 łyżki oliwy i ocet, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą.
Sałatę obieramy z zewnętrznych liści, starannie płuczemy, osuszamy i dzielimy na listki (większe liście rwiemy na kawałki). Rozkładamy sałatę na 4 talerzach.
Pomidory i ogórek myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórek w plasterki i rozkładamy na sałacie.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w ćwiartki i rozdzielamy między talerze.
Tuńczyka osączamy z oliwy i rozkładamy na sałacie.
Sałatki polewamy warzywnym sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka obiadowa z tuńczykiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: