W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szwajcarska zupa z kminkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Szwajcarska zupa z kminkiem

Prosta zupa z małej ilości składników, które zazwyczaj miewamy w domu. Kminek nadaje jedynie aromat, gdyż zupę przecedzamy i nic nam w zębach nie zgrzyta.

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka całych ziaren kminku
  • ząbek czosnku
  • 4 szklanki (litr) odtłuszczonego wywaru z kurczaka
  • 100 g ementalera
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki do podania

Szwajcarska zupa z kminkiem - Opis przyrządzania:

W dużym rondlu roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, dodajemy kminek i cały, nieobrany ząbek czosnku. Smażymy, cały czas mieszając, na średnio małym ogniu, aż mąka zacznie się ładnie rumienić.
Po trochu dolewamy zimny wywar, mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, po czym przelewamy przez sitko.
W tak zwanym międzyczasie trzemy ementaler na drobnej tarce i mieszamy z mlekiem.
Dodajemy ser z mlekiem do przecedzonej zupy i podgrzewamy niemal do wrzenia, mieszając, żeby ser się rozpuścił.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szwajcarska zupa z kminkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: