Prosta zupa z małej ilości składników, które zazwyczaj miewamy w domu. Kminek nadaje jedynie aromat, gdyż zupę przecedzamy i nic nam w zębach nie zgrzyta.
Kraj pochodzenia: Szwajcaria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szwajcarska zupa z kminkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
W dużym rondlu roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, dodajemy kminek i cały, nieobrany ząbek czosnku. Smażymy, cały czas mieszając, na średnio małym ogniu, aż mąka zacznie się ładnie rumienić.
Po trochu dolewamy zimny wywar, mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, po czym przelewamy przez sitko.
W tak zwanym międzyczasie trzemy ementaler na drobnej tarce i mieszamy z mlekiem.
Dodajemy ser z mlekiem do przecedzonej zupy i podgrzewamy niemal do wrzenia, mieszając, żeby ser się rozpuścił.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Podajemy z grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Szwajcarska zupa z kminkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna