W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciastka z płatków kukurydzianych

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciastka z płatków kukurydzianych

Chrupiące ciasteczka, coś jak śniadaniowe batoniki, tylko jeszcze lepsze. Mogą być dobrym prezentem pod choinkę.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 8 ciastek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja słodkiego kruchego ciasta
  • 200 ml Golden Syrup
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 100 g mieszanych orzechów

Ciastka z płatków kukurydzianych - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Prostokątną formę (około 25cmx20cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy słodkim kruchym ciastem. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Ochłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około kwadrans, aż będzie ładnie złote. W tym czasie wlewamy Golden Syrup do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Delikatnie podgrzewamy. Płatki wsypujemy do miski. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do płatków. Wlewamy gorący syrop i mieszamy, aż wszystko dobrze się wymiesza i płatki będą pokryte syropem. Wykładamy płatki na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Kroimy na 8 prostokątów. Przechowujemy w szczelnej puszce do ciastek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciastka z płatków kukurydzianych: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: