W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne)

Ciasto, z którego możemy zrobić placek ze śliwkami, makowiec, struclę orzechową, bułeczki z dżemem, szarlotkę...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 placek, 2 makowce...

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 duże (lub 3 małe) jajka
  • cukier waniliowy

Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne) - Opis przyrządzania:

Mąkę, cukier puder i masło siekamy razem nożem lub w malakserze, aż konsystencja będzie przypominać grubo tartą bułkę. Drożdże rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do mąki z masłem. Wbijamy jajka. Dodajemy cukier waniliowy i pół łyżeczki soli. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie dosypując trochę mąki. Dobrze wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne) przepisy:

  • Ciasto półkruche
    Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
  • Gofry piaskowe
    Dobrych gofrów nigdy za wiele - jest coś takiego... wspierającego duchowo, kiedy czekamy na gorącą porcje rumianych gofrów, zaglądamy do maszynki (czy już? czy nie przywierają?), przygotowujemy dodatki... W moim przypadku zawsze będzie to gęsta kwaśna śmietana i dżem truskawkowy mojej Mamusi...
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe)
    Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).
  • Gofry (jeszcze jedne)
    Jesień przyszła, prognoza na cały tydzień ponura - deszcz, wiatr, szaro i zimno. Może gofry pomogą przeżyć?




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Janek, 2013-03-07 11:52:08
Polecam z takiego ciasta usmażyć na głebokim oleju ciasteczka z konfiturą zapraszam na http://maniasmakowania.pl
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2012-11-08 13:21:30
Klaudia, ale odrobinę cukru (powiedzmy łyżeczkę) bym jednak dała, żeby pomóc drożdżom rosnąć...
Moja ocena: 5

Klaudia, 2012-11-07 16:28:54
też szukałam ciasta na paszteciki ;) jestem pewna że wyjdzie co prawda nie dodam cukrów : waniliowego i pudru ale myślę że z odrobiną soli i ziół będzie dobrze smakowało;)
Moja ocena: brak oceny

Angel, 2010-08-07 6:50:02
Mam zamiar zrobić paszteciki i szukałam podobnego przepisu na ciasto. Jaku upiekę to podzielę się opinią.
Moja ocena: brak oceny