W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dip z grochu włoskiego

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Dip z grochu włoskiego

Coś jak hummus, choć niezupełnie - gładki sos z grochu włoskiego (cieciorki) z kminem rzymskim, doskonały do maczania różnych warzyw czy szaszłyczków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g ugotowanego grochu wÅ‚oskiego (z puszki)
  • 100 ml peÅ‚notÅ‚ustego mleka
  • zÄ…bek czosnku
  • Å‚yżka-dwie soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • Å‚yżeczka ziaren kminu rzymskiego

Dip z grochu włoskiego - Opis przyrządzania:

Dobrze osączony groch włoski wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy mleko, obrany ząbek czosnku i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na gładkie puree, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kmin i podgrzewamy na małym ogniu przez minutę. Dodajemy do puree i mieszamy (nie miksujemy). Podajemy w miseczce, z różnościami do maczania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dip z grochu włoskiego: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: