Coś jak hummus, choć niezupełnie - gładki sos z grochu włoskiego (cieciorki) z kminem rzymskim, doskonały do maczania różnych warzyw czy szaszłyczków.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dip z grochu włoskiego - Opis przyrządzania:
Dobrze osączony groch włoski wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy mleko, obrany ząbek czosnku i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na gładkie puree, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kmin i podgrzewamy na małym ogniu przez minutę. Dodajemy do puree i mieszamy (nie miksujemy). Podajemy w miseczce, z różnościami do maczania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dip z grochu włoskiego: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska