W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Herbata "masala" (po indyjsku)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Herbata "masala" (po indyjsku)

Słodka i pachnąca rozmaitymi egzotycznymi przyprawami herbata. Zabielana.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 8 strączków kardamonu
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • laska wanilii
  • płaska łyżeczka garam masala
  • 2 goździki
  • 4 małe łyżeczki czarnej indyjskiej herbaty
  • 2 duże łyżki słodkiego mleka skondensowanego

Herbata "masala" (po indyjsku) - Opis przyrządzania:

Do rondla wlewamy 400 ml wody. Dodajemy cukier, rozgnieciony w moździerzu kardamon, imbir, cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, garam masala i goździki. Wsypujemy herbatę i stawiamy rondel na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wlewamy mleko skondensowane. Gotujemy na małym ogniu przez minutę, mieszając, żeby mleko dobrze się wymieszało z wodą. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i zostawiamy herbatę na kilka minut do naciągnięcia. Przelewamy do filiżanek przez gęste sitko i podajemy bardzo gorącą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Herbata "masala" (po indyjsku): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Herbata "masala" (po indyjsku) przepisy:

  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Dal z zielonej soczewicy z cebulką
    Sabud dal, danie z zielonej soczewicy z dużą ilością typowych dla Indii przypraw, jest świetnym i zdrowym (strączkowe!) daniem obiadowym dla każdego, kto nie przepada za mięsem. Jak zwykle - długa lista składników, za to samo przygotowanie - banalnie proste. Dal podajemy z indyjskim pieczywem, np. parathą, naan lub roti (uwielbiam wszystkie indyjskie placki!).
  • Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami
    W krajach Dalekiego Wschodu często pojawiają się dania z orzechami - ja to bardzo lubię, bo podgotowane orzechy mają zupełnie inną konsystencję, niż zwykłe. Szczególnie smaczne są gotowane krzywe orzeszki - czyli cashew lub nerkowce. W tym błyskawicznym curry mamy jeszcze chuda indyczą pierś i pachnący przyprawami sos pomidorowy z mlekiem kokosowym.
  • Sabzi z kalafiora i ziemniaków Sabzi z kalafiora i ziemniaków
    Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).
  • Steki z tuńczyka z ogórkiem
    Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

asdfghjkl, 2012-01-15 16:39:49
Znakomity przepis, znakomita herbatka.
Moja ocena: 5

Ika, 2011-04-28 12:41:59
Bardzo lubię najróżniejsze herbaciane przepisy, takie niestandardowe. Z chęcią wypróbuje tego, tym bardziej, że wydaje się łatwy w przyrządzeniu. Tym bardziej, ze już drugi raz czytam o taki sposobie na herbatę, wcześniej widziałam tez ciekawy przepis na blogu klubu miłośników dobrej herbaty. Musze sobie zorobić taka indyjska ucztę!
Moja ocena: brak oceny