Danie niesłychanie proste - ale właśnie w tej prostocie tkwi cała ekstrawagancja. Jeśli homar ma być daniem głównym, podajemy go z piure (kremowym, ziołowym lub truflowym); jeśli zaś ma to być przystawka - ze świeżą bagietką.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Homar z ziołowym masłem - Opis przyrządzania:
Jeśli chcemy sami ugotować homary, zajrzyjmy najpierw do "Krótkiej Gazetki o zabijaniu" (Krótka Gazetka o zabijaniu)...
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Homary kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy całe mięso z tułowia. Zgniatamy szczypce i wyjmujemy mięso także z nich.
Kładziemy mięso na 4 jednoosobowych żaroodpornych talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. Na mięsie rozkładamy masło w małych kawałkach. Wstawiamy talerze do piekarnika na 8-10 minut - masło powinno zacząć się rumienić.
Wyjmujemy i posypujemy sporą ilością pieprzu prosto z młynka.
Podajemy natychmiast - z piure lub świeżą bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Homar z ziołowym masłem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka
« | Maj 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |