W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)

Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)

Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).

Kraj pochodzenia: Szkocja

Liczba porcji: 8 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka (125 g) mąki
  • 1/2 szklanki (80 g) mąki ryżowej
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki (60 g) cukru

Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Mąkę zwykłą i ryżową przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i prawie cały cukier - zostawiamy łyżeczkę, będzie potrzebny do posypania ciastek. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż zacznie łączyć się w grudki, po czym szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto ugniatamy w formie do tarty - powinna mieć 18 cm średnicy i falisty brzeg. Wygładzamy powierzchnię, po czym nakłuwamy ciasto widelcem. Ostrym nożem zaznaczamy 8 kawałków i posypujemy ciasto resztą cukru. Wstawiamy formę do piekarnika na 40 minut - ciastka nie powinny się przyrumienić. Studzimy ciasto na metalowej kratce - kiedy wyjmiemy je z piekarnika, będzie miękkie, ale w miarę stygnięcia stwardnieje. Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem na kawałki, wzdłuż zaznaczonych przed pieczeniem linii. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: