W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kokosowa tapioka z malinami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kokosowa tapioka z malinami

Oryginalny deser o korzeniach azjatyckich. Kremowa budyniowatość tapioki gotowanej w kokosowym mleku mile kontrastuje z gładkim, czerwonym musem z malin.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 75 g cukru
  • 50 g tapioki
  • 200 ml mleka
  • 375 ml (półtorej szklanki) mleka kokosowego

Kokosowa tapioka z malinami - Opis przyrządzania:

Kilka malin zostawiamy do dekoracji deseru, resztę zaś wkładamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, po czym gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Maliny zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Czekamy, aż wystygną, po czym wlewamy do 4 szklaneczek. Tapiokę wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, często mieszając, przez 5 minut. Odsączamy z wody na sicie. Do rondla wlewamy mleko i mleko kokosowe, dodajemy resztę cukru i tapiokę. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż wszystkie ziarenka tapioki będa przezroczyste. Zdejmujemy tapiokę z ognia i studzimy. Kiedy będzie zupełnie zimna, delikatnie nakładamy na wierzch musu malinowego. Do chwili podania trzymamy w lodówce, a tuż przed podaniem ozdabiamy odłożonymi malinami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kokosowa tapioka z malinami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kokosowa tapioka z malinami przepisy:

  • Mufinki z malinami
    Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)
  • Bezowy tort z malinami
    Deser na wielkie letnie przyjęcie - warstwy bezowo-orzechowe przekładamy bitą śmietaną i malinami, nie skąpiąc zwłaszcza tych ostatnich. Jeszcze na wierzch dużo malin, przyprószonych cukrem pudrem i można hulać!
  • Mus z białej czekolady z malinami
    A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...
  • Sos Melba
    Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.
  • Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi
    Bardzo podwieczorkowa tarta, która ładnie się prezentuje na stole. Obok stawiamy miskę z dodatkowymi dojrzałymi malinami i... właściwie nic więcej nie potrzeba.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

mre, 2012-09-03 22:48:12
Tapioka w formie skrobi i małych perełek jest dostępna w firmie Merre, strona produktu: http://www.merre.pl/tapioka-maka/12-tapioka.html
Moja ocena: brak oceny

Joanna Krzemińska, 2012-04-16 12:15:12
Tapiokę kupić można m.in. w Bomi, Kuchniach Świata, hurtowniach azjatyckich (w Wawie na Okopowej i na Okęciu).
Moja ocena: brak oceny

joao, 2012-04-15 13:05:39
tylko gdzie w Polsce kupić tapiokę (maniok)?
Moja ocena: brak oceny

asia 19, 2012-03-03 20:08:55
mmm, pychotka, palce lizać!!!!!!!:)))):D
Moja ocena: 5