W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki smażone (chrupiące!)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Krewetki smażone (chrupiące!)

Doskonała pogryzka, danie na przyjęciach, element letniej sałatki - takie krewetki mają najróżniejsze zastosowania... Uwaga! Trudno je przestać jeść!

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) surowych krewetek
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki mączki ryżowej
  • 2 jajka
  • Panko
  • ziarno sezamu
  • olej do głębokiego smażenia
  • ćwiartki limetki do podania
  • Słodko-kwaśny sos chilli do podania

Krewetki smażone (chrupiące!) - Opis przyrządzania:

Krewetki obieramy z pancerzyków. Ostrym nożem nacinamy grzbiet każdej krewetki tak, by rozciąć ją na pół, ale żeby wszystko razem trzymało się przy ogonku. Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy, po czym wkładamy do miski.
Sos sojowy i mirin mieszamy z mączką ryżową, a potem z krewetkami. Odstawiamy na 20 minut do pół godziny.
Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem.
Do drugiej miski wsypujemy kilka garści panko i 2-3 łyżki sezamu, mieszamy.
Olej rozgrzewamy do 190 stopni.
Każdą krewetkę zanurzamy najpierw w jajku, a potem w panko. Smażymy po kilka na raz na ciemnozłoty kolor. Usmażone krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z limetkami do wyciskania i sosem do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki smażone (chrupiące!): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Krewetki smażone (chrupiące!) przepisy:

  • Sezamowe krewetki do drinków Sezamowe krewetki do drinków
    Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).
  • Krewetki z sezamem
    Bardzo proste i równie smaczne szaszłyczki z krewetek panierowanych w czarnym i białym sezamie. Krewetki można przygotować wcześniej i tylko usmażyć tuż przed podaniem.
  • Kaczka na patyczkach
    Naprawdę znakomite małe szaszłyczki z piersi kaczki, posypane zrumienionym sezamem. Bardzo dobre na przystawkę, na przykład z jakąś azjatycką sałatką (*!*1845*!*). Równie dobrze sprawdzają się jako ciepła zakąska na stojących przyjęciach, trzeba tylko podać jakiś słodko-kwaśny sos do maczania.
  • Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku
    Do japońskiego schabowego panierowanego będzie nam potrzebne *!*3809*!*. Tonkatsu tak naprawdę niewiele różni się od naszego poczciwiny, ale podaje się go raczej z ryżem lub daniami z makaronu i piklowanymi warzywami.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!


Podziel się linkiem:




Komentarze: