W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki smażone (chrupiące!)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Krewetki smażone (chrupiące!)

Doskonała pogryzka, danie na przyjęciach, element letniej sałatki - takie krewetki mają najróżniejsze zastosowania... Uwaga! Trudno je przestać jeść!

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) surowych krewetek
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki mączki ryżowej
  • 2 jajka
  • Panko
  • ziarno sezamu
  • olej do głębokiego smażenia
  • ćwiartki limetki do podania
  • Słodko-kwaśny sos chilli do podania

Krewetki smażone (chrupiące!) - Opis przyrządzania:

Krewetki obieramy z pancerzyków. Ostrym nożem nacinamy grzbiet każdej krewetki tak, by rozciąć ją na pół, ale żeby wszystko razem trzymało się przy ogonku. Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy, po czym wkładamy do miski.
Sos sojowy i mirin mieszamy z mączką ryżową, a potem z krewetkami. Odstawiamy na 20 minut do pół godziny.
Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem.
Do drugiej miski wsypujemy kilka garści panko i 2-3 łyżki sezamu, mieszamy.
Olej rozgrzewamy do 190 stopni.
Każdą krewetkę zanurzamy najpierw w jajku, a potem w panko. Smażymy po kilka na raz na ciemnozłoty kolor. Usmażone krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z limetkami do wyciskania i sosem do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki smażone (chrupiące!): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: