W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z marakui

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Pasta z marakui

Egzotyczna i luksusowa w smaku, za to prosta w wykonaniu masa owocowa z cytryn i marakui. Używamy do rozmaitych deserów lub po prostu smarujemy nią grzanki z białego chleba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 2 szklanki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 dojrzałych (pomarszczonych) owoców marakui
  • 2 cytryny
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 200 g cukru

Pasta z marakui - Opis przyrządzania:

Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ. Przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miseczki i ubijamy widelcem na gładką masę. Do żaroodpornej miski wkładamy masło, cukier, dolewamy sok z marakui i z cytryny. Stawiamy miskę na rondelku z wrzącą wodą tak, by nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy masę na parze, co jakiś czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą i masa będzie gładka. Kilka łyżek masy wlewamy do jajek, mieszamy i przelewamy z powrotem do miski. Gotujemy dalej na parze, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie trzymać się łyżki. Zdejmujemy miskę z ognia i odstawiamy by pasta przestygła. Zimną przekładamy do wysterylizowanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pasta z marakui: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Pasta z marakui przepisy:

  • Pasta pomarańczowa (orange curd)
    Bardzo maślana w smaku, słodka pomarańczowa pasta do przekładania biszkoptowych blatów, nadziewania babeczek i tart, smarowania grzanek itp.
  • Lemon curd czyli pasta cytrynowa Lemon curd czyli pasta cytrynowa
    Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...
  • Ciasto czekoladowo-migdałowe
    Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.
  • Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara
    Pyszna wegetariańska pasta z białym sosem i kolorowymi młodymi jarzynkami. Kwintesencja wiosny.
  • Fusilli z karczochami i oliwkami
    Szybka, wegetariańska pasta w różnych odcieniach zieleni.




Podziel się linkiem:


Komentarze: