W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Powidła z dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Powidła z dyni

Świetne smarowidło do śniadaniowych grzanek z bułki. Takie powidełka dobrze też się sprawdzają jako nadzienie do naleśników.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg pomarańczowej dyni bez skóry i pestek
  • 2 cytryny
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 kg cukru

Powidła z dyni - Opis przyrządzania:

Dynię kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu, aż dynia się rozpadnie. Gorącą dynię przecieramy przez sitko. W międzyczasie szorujemy cytryny w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy z jednej cytryny skórkę - samą żółtą część - w długich, cienkich paskach. Z obu cytryn wyciskamy sok. Przetartą dynię wkładamy do rondla, dodajemy skórkę i sok z cytryny, mielony imbir i cukier. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Smażymy powidła na średnio małym ogniu, aż zgęstnieją - trudno powiedzieć, jak długo, po prostu trzeba sprawdzać, mieszając przy okazji. Dobrze byłoby nie przypalić... Gorące powidła przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy powidła wystygną, słoiki wycieramy i nalepiamy naklejki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Powidła z dyni: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Powidła z dyni przepisy:

  • Dynia pieczona z syropem klonowym Dynia pieczona z syropem klonowym
    Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.
  • Chutney z dyni i jabłek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - *!*3163*!* (lub *!*3379*!*. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
  • Risotto z dynią i marsalą Risotto z dynią i marsalą
    Jesień za pasem, dynie na straganach...
  • Zupa z pieczonej dyni z tortillą i chilli
    Prościutka zupa o subtelnie egzotycznym aromacie i pięknym pomarańczowym kolorze.
  • Chutney z dyni nr 2
    Smaczny, delikatnie przyprawiony, łagodny chutney z pieczonej dyni. Znakomity prezent pod choinkę (akurat zdąży się "przegryźć").




Podziel się linkiem:


Komentarze: