Prościutka salsa, która ożywi gotowaną rybę, kanapkę z serem lub łagodną kremową zupę.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Salsa pomidorowa - Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na minutę do garnka z wrzątkiem. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy na pół i usuwamy pestki - najlepiej małą łyżeczką do kawy. Obrane i wypestkowane pomidory kroimy w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę drobno usiekanego szczypiorku i łyżkę równie drobno usiekanej świeżej kolendry. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli. Dodajemy do pomidorów. Dolewamy łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limetek i dodajemy trochę pieprzu prosto z młynka. Wszystko starannie mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Salsa pomidorowa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna