W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos pomidorowy uniwersalny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos pomidorowy uniwersalny

Sos pomidorowy uniwersalny

Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.

Kraj pochodzenia: Francja-Włochy

Liczba porcji: 1 litr

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg obranych pomidorów w soku własnym (z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka czerwonego octu winnego
  • cukier
  • kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki

Sos pomidorowy uniwersalny - Opis przyrządzania:

Pomidory wkładamy do miski i dobrze rozgniatamy widelcem.
Czosnek obieramy i siekamy na piure.
Do rondla wlewamy 1/2 szklanki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy oliwa będzie gorąca, wrzucamy czosnek. Smażymy minutę, po czym dodajemy pomidory. Dolewamy ocet, dosypujemy łyżeczkę cukru oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Mieszamy, rondel przykrywamy i gotujemy sos przez pół godziny.
Bazylię lub natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy zioła do gotowego już sosu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos pomidorowy uniwersalny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos pomidorowy uniwersalny przepisy:

  • Sos paprykowy
    Uniwersalny sos do dań z grilla.
  • Biszkopt klasyczny Biszkopt klasyczny
    Klasyczny przepis na biszkopt uniwersalny - nic dodać, nic ująć.
  • Sos serowy do gnocchi lub makaronu
    Szybki i uniwersalny sos z gorgonzolą, najlepszy ze świeżymi gnocchi, ale dobry też ze spaghetti.
  • Sos orientalny
    Uniwersalny sos do różnych potraw typu stir-fry. Znakomity szczególnie z wołowiną i kaczką.
  • Ciasto na focaccię lub pizzę Ciasto na focaccię lub pizzę
    Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: