W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z wędzonym jesiotrem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z wędzonym jesiotrem

Spaghetti z wędzonym jesiotrem

Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150g spaghetti
  • 300g wędzonego jesiotra
  • 4 łyżki oliwy plus więcej do podania
  • łyżka listków świeżego majeranku

Spaghetti z wędzonym jesiotrem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy spory garnek z mocno osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie obieramy jesiotra ze skóry i wyjmujemy kręgosłup - ta wyjątkowo sympatyczna rybka pozbawiona jest ości!. Mięso dzielimy palcami na małe kawałeczki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucamy rybę i smażymy na dużym ogniu, aż zacznie się rumienić.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na chwilkę na patelnię z rybą. Mieszamy, soląc i pieprząc z młynka do smaku - pieprzu raczej dużo!
Gotową pastę posypujemy jeszcze świeżym majerankiem i podajemy natychmiast, z dodatkową oliwą do polania, ale - tradycyjnie - bez sera. Wino białe lub różowe.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z wędzonym jesiotrem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Spaghetti z wędzonym jesiotrem przepisy:

  • Spaghetti z borowikami
    Czysty luksus w wersji jesiennej. Ale przecież czasem zdarza się, że znajdziemy dużo prawdziwków... Boskie danie.
  • Spaghetti z sosem orzechowym
    Zimowe spaghetti z wytrawnym sosem z włoskich orzechów.
  • Spaghetti z fasolką, ziemniakami i pesto
    Klasyczny sposób podawania makaronu z zielonym sosem pesto - to naprawdę świetne, satysfakcjonujące pod każdym względem danie.
  • Pasta alla Gricia
    Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.
  • Spaghetti z pesto z włoskich orzechów
    Ciekawa wariacja na temat pesto. Makaron ten dobry jest w zimie, gdy nie ma świeżej bazylii.


Podziel się linkiem:




Komentarze: