W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta migdałowa z wiśniami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta migdałowa z wiśniami

Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • Słodkie kruche ciasto do tart (cała porcja)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 200-300 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)

Tarta migdałowa z wiśniami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty (o średnicy do 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia.
Przygotowanym kruchym ciastem wylepiamy formę - spód i boki. Być może trochę ciasta nam zostanie - upieczemy z niego potem kilka kruchych ciasteczek do kawy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na 10 -15 minut, czyli do czasu, kiedy nam się piekarnik dobrze nagrzeje.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na mniej więcej kwadrans, aż zacznie się złocić - trzeba zaglądać, bo piekarniki naprawdę się różnią.
Podpieczoną tartę wyjmujemy i studzimy, zaś temperaturę w piekarniku obniżamy do 180 stopni.
W tak zwanym międzyczasie robimy masę migdałową: ucieramy razem masło i cukier na jednolitą masę (może być mikserem, może być ręcznie). dodajemy migdały, jajko, żółtko i mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Masę migdałową rozsmarowujemy na podpieczonym cieście i posypujemy wiśniami.
Wstawiamy tartę do piekarnika na mniej więcej pół godziny - masa powinna zastygnąć i ładnie się przyrumienić.
Tartę wyjmujemy, studzimy i podajemy pokrojoną w zgrabne trójkąty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta migdałowa z wiśniami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tarta migdałowa z wiśniami przepisy:

  • Tarta francuska ze śliwkami Tarta francuska ze śliwkami
    Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa
    No, chwilę się trzeba pomęczyć przy tym przepisie, ale warto - alzackie tarty słyną ze swego znakomitego smaku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale w oryginale napisany był po francusku - jest więc szansa, że przepis jest autentyczny...
  • Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Tarta kokosowa
    Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.


Podziel się linkiem:




Komentarze: