W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wariacja na temat sosu remoulade

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Wariacja na temat sosu remoulade

Wariacja na temat sosu remoulade

Sosy typu remoulade to popularny tu i ówdzie na świecie dodatek do różnych smażonych cosiów. Jest to, krótko mówiąc, majonez wymieszany z rozmaitymi, drobno posiekanymi dodatkami, a używamy go, by dodać życia takim, na przykład, placuszkom z cukinii, plastrom smażonego żółtego sera, czy też warzywom w cieście. Wersja z tego przepisu posłuży do polania smażonych zielonych pomidorów na dzisiejszy obiad.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 1 mały ogórek konserwowy oraz 1-2 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki kaparów osączonych z zalewy
  • 1/2 szklanki dobrego majonezu
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 2 łyżki drobno siekanego szczypiorku
  • Tabasco i sok z cytryny do smaku

Wariacja na temat sosu remoulade - Opis przyrządzania:

Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w drobną kosteczkę.
Ogórek konserwowy obieramy ze skórki i też kroimy w drobną kostkę.
Kapary starannie osączamy z zalewy i drobno siekamy.
Majonez ukręcamy na jednolitą masę z musztardą i zalewą z ogórków. Dodajemy szczypiorek, paprykę, ogórek i kapary, mieszamy.
Sos doprawiamy do smaku solą, Tabasco (lub innym pikantnym sosem) i sokiem z cytryny.
Sos przed podaniem musi postać w lodówce przez kilka godzin.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wariacja na temat sosu remoulade: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Wariacja na temat sosu remoulade przepisy:

  • Bezgrzeszny sos tatarski
    Lekki sos tatarski, wyobrażcie sobie - bez majonezu! Szczerze mówiąc, wolę go od tradycyjnego, poza tym można zjeść go dużo bez wyrzutów sumienia.
  • Pstrągi w sosie ogórkowym Pstrągi w sosie ogórkowym
    Szybciutkie danie dla dwojga - smażony pstrąg w sosie z kiszonych ogórków z koperkiem. Proste i bezpretensjonalne.
  • Marynowana brukselka
    Brukselka w wersji koktajlowej!
  • Sos tatarski
    Sos tatarski zasadniczo jest Francuzem z pochodzenia, jak zresztą większość sosów. Ale w Polsce zyskał taką popularność, że można go uznać za ziomka - zwłaszcza, jeśli dodamy marynowane grzybki, we Francji nie paraktykowane.
  • Chłodnik z awokado i ogórka
    Przepis inspirowany twórczością Samego Wielkiego Gordona Ramsaya... Bladozieloną zupę podajemy bardzo zimną, zaś na środku kładziemy odrobinę sałatki pomidorowej lub - w wersji eleganckiej - kilka małych krewetek.


Podziel się linkiem:




Komentarze: