W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielony groszek z sałatą na ciepło

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Zielony groszek z sałatą na ciepło

Sałata na ciepło jest bardzo smaczna - soczysta i lekko gorzkawa w przyjemny sposób. Sałata duszona z groszkiem to stara potrawa francuska, pojawiająca się w różnych wariantach - ta tutaj, to uproszczona wersja "groszku po francusku". Uproszczona - nie znaczy gorsza ;-)

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża biała cebula
  • 2 główki miniaturowej sałaty rzymskiej
  • łyżka masła
  • 200 ml (niepełna szklanka) wywaru warzywnego
  • 300 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 100 ml kremowej śmietanki

Zielony groszek z sałatą na ciepło - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Sałaty obieramy z wierzchnich liści, przycinamy podstawy, płuczemy, osuszamy i kroimy pionowo w ćwiartki. W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Dodajemy sałatę, zwiększamy nieco ogień i podsmażamy ją ze wszystkich stron. Wlewamy wywar, dodajemy groszek (jeśli mrożony, to prosto z zamrażalnika) i przykrywamy. Dusimy 2-3 minuty, po czym wlewamy śmietankę. Dusimy jeszcze kilka minut, już bez przykrycia i doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy do białego mięsa lub zjadamy jak jest, z czosnkową bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielony groszek z sałatą na ciepło: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zielony groszek z sałatą na ciepło przepisy:

  • Tażin z cielęciny z bobem
    Doskonałe danie, w którym cytryna i imbir ożywiają smak mdławej zazwyczaj cielęciny, zaś bób i strączki groszku dodają koloru. Robiłabym ten tażin częściej, gdyby nie to, że ani Ania ani Kuba nie lubią... cytryny!
  • Krem z zielonego groszku
    Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  • Risi e bisi
    ...czyli ryż z groszkiem. Niezupełnie risotto - ma bardziej płynną, niemal "zupową" konsystencję, cenioną w regionie Veneto. Danie z gatunku "podnoszących na duchu".
  • Groszek po francusku
    Groszek z sałatą - wersja klasyczna.
  • Mężowska sałatka z jajek
    Ulubiona sałatka mojego Męża - jest szczęśliwie tak prosta, że może ją sobie przyrządzić sam, jeśli tylko jej zapragnie (a zła żona nie zrobi).




Podziel się linkiem:


Komentarze:

anita, 2009-03-25 11:21:21
Przepyszne.Widzialam ten przepis 2 dni temu w tv.To jestrewelacyjne.Dodalam szczypior bo w takiej wersji widzialam w tv.Smaczne pychota
Moja ocena: 5