Sałata na ciepło jest bardzo smaczna - soczysta i lekko gorzkawa w przyjemny sposób. Sałata duszona z groszkiem to stara potrawa francuska, pojawiająca się w różnych wariantach - ta tutaj, to uproszczona wersja "groszku po francusku". Uproszczona - nie znaczy gorsza ;-)
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielony groszek z sałatą na ciepło - Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Sałaty obieramy z wierzchnich liści, przycinamy podstawy, płuczemy, osuszamy i kroimy pionowo w ćwiartki. W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Dodajemy sałatę, zwiększamy nieco ogień i podsmażamy ją ze wszystkich stron. Wlewamy wywar, dodajemy groszek (jeśli mrożony, to prosto z zamrażalnika) i przykrywamy. Dusimy 2-3 minuty, po czym wlewamy śmietankę. Dusimy jeszcze kilka minut, już bez przykrycia i doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy do białego mięsa lub zjadamy jak jest, z czosnkową bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielony groszek z sałatą na ciepło: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna